Opava
 Vybombardované centrum Opavy.

Opava se měla stát jedním z hlavních opěrných bodů německé obrany. Ve městě již během března Němci začali s přípravou na pouliční boje. „V rožních domech byla zřizována kulometná hnízda, tvořily se drátěné překážky, záseky pro tanky, demolovaly se mosty atd. Bylo jasné, že Rusové na sebe nenechají dlouho čekat“. Bylo evakuováno přes 40 000 obyvatel.

Sovětskému útoku na Opavu předcházela série náletů, k nejtěžšímu došlo 17. dubna. Samotné boje o město se odehrály 22. dubna, kdy do Opavy vstoupily jednotky 60. armády 1. ukrajinského frontu. Ve večerních hodinách se Sověti probojovali do centra ve dvou proudech od Kylešovic a Kateřinek. Do bojů zasáhli i českoslovenští tankisté a letci.

Po kapitulaci obránců museli Čechoslováci a Sověti likvidovat četné požáry ve městě a zajistit základní sociální péči. Například v ústavu pro choromyslné zůstalo 300 pacientů bez jakékoliv péče. Centrum města bylo silně poničeno a po válce zde muselo dojít k rozsáhlým přestavbám. Na těch se významně podílel bývalý člen odbojové skupiny Obrana Slezska architekt Jaroslav Mosler.