Kravaře patřily k nejsilněji opevněným lokalitám v rámci německé obranné linie. Bylo zde soustředěno 60 tanků a značný počet děl a minometů. Obránci se snažili znemožnit útočícím jednotkám proniknout za řeku Opavu. Většina obyvatel se před příchodem fronty evakuovala.

Večer 16. dubna 1945 kolem půl deváté začal sovětsko-československý útok na město. Nacisté v okolí využívali předválečné československé opevnění. Při jeho dobývání sehrály významnou roli zkušenosti štábního kapitána Emanuela Šrámka, který v regionu před válkou sloužil. Tankista Mikuláš Končický později vzpomínal, jak jiskry odletující od tankových pásů ve večerním šeru vyděsily některé německé pěšáky natolik, že se dali na útěk.

Po tuhých bojích byly Kravaře 17. dubna obsazeny sovětskou 322. střeleckou divizí a 31. tankovým sborem. Podařilo se vytvořit předmostí pro další postup na Štítinu, avšak za cenu životů 463 sovětských vojáků.

Na ústupu Němci zničili most a provedli demolice železniční a telegrafní sítě. Ve městě bylo zničeno 61 domů a zahynulo 29 občanů. Záhy zde začal nábor místních mužů do československé armády.